ENGLISH     DANSK
 
 
 

rachel yatzkan

Et særkende ved Rachel Yatzkans musik er dens stoflighed og udpræget sanselige klanglige fremtoning: den er næsten konkret til stede i rummet. I sin essens er den imidlertid så uhåndgribelig som det stof tanker, drømme og sjæle er gjort af.

Opvokset i Jerusalem med forældre med rødder i hhv. Persien og Bulgarien er det næppe overraskende, at der i Rachel Yatzkans musik er en understrøm af sydøsteuropæisk og mellemøstlig folkemusik. På musikkens overflade fornemmes det i hendes præferencer for glissandi og mikrotonalitet, for ulige metre i hastig pulseren. Et ekko af persisk nãy-fløjte tradition dukker op i værket Ama Mi (2000) for blokfløjtekvartet, og Rachel Yatzkans måde at bruge sangstemmen er ofte nærmere en folkelig tradition end europæisk kunstsang, som det bl.a. kan høres i værkerne R?T (1998) for sopran og baryton og Mequri (2002) for mezzosopran, blokfløjte, saxofon og bas-marimba.

Hendes musik er uafhængig af den ny musiks mange konventioner og stilretninger, den fremtræder forskellig fra værk til værk og er dog stadig sig selv. Ikke hermed sagt at de seneste årtiers musikalske eksperimenter og æstetiske erfaringer er hendes musik fremmed, snarere tværtimod. Efter studier i Jerusalem (improvisation, saxofon, kompositoriske eksperimenter, arbejde med teatermusik) søgte Rachel Yatzkan til Holland (1996 - 2001) og mødte her gennem sine kompositionsstudier i Haag en systematisk indføring i nutidige kompositionsteknikker. Ofte er det netop ved en radikal og egensindig udforskning af disse muligheder, at hendes musik får et umiskendeligt personligt præg.

 

CV

Rachel Yatzkan er en prisvindende ny komposition musik komponist og saxofonist. Hun er en af de to vindere af Statens Kunstfonds" Special pris for kvindelige komponister 2010" for hendes orkesterværk "Untitled".

Blev født i Jerusalem 1968.

Senest komponeret musik til Irina-Kalina Goudeva (Gaba'im version I og II 2008-2010 og "Between Branches" 2010 - et virtuost stykke for stemme og kontrabas). Blandt hendes andre kompositioner er: "I've Conquered the Evil of God"1998, "Not Bad- Just created like that"2000, "Collisions"2002, "Amma-Mi"2000, "Descansos"2004 og mange andre.

Rachel Yatzkan har stor erfaring med at skrive for forskellige teatre (fringe, avantgarde, repertoire produktioner, dukketeater, gadeteater, parader, rock-teaterforestillinger, udstillinger og museer). Samtidig arbejder hun som sangskriver, coach, musikproducer, saxofon og teorilærer. Uddannelse: "Rimon School for Jazz og Contemporary Music";

BA i komposition ved "Koninklijke Conservatorium" i Den Haag, Holland. Studerede med Clarence Barlow, Diderik Wagenaar, Martijn Padding, Louis Andriessen og Gilius van Bergheid. Masters i komposition ved "Koninklijke Conservatorium" i Den Haag, Holland.

Diplom-eksamen i komposition ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Studerede hos Hans Abrahamsen og Niels Rosing Schow. Arbejder med forskellige ensembler: Marten Altena Ensemble, Alpha, SIRENA, MalleSymen, Den Danske Saxofonkvartet samt solister: Reinier Van Houdt (piano-NL), Wiek Heymans(el-guitar NL), Inga Schneider (mezzosopran-D), Noa Frenkel (kontra alt-IL), Irina-Kalina Goudeva (kontrabas og stemme- BU) og mange flere. Synger med "The Orient West Choir " ledet af Dalia Faitelson, liturgisk og jødisk musik sammen med Morten i "Shir Hatzafon" - Progressiv Jødedom i Danmark.

 
 
 
  Forward